Open Water Swimming από τον Σπύρο Χρυσικόπουλο

Μια όλο και αυξανόμενη τάση στον αθλητισμό είναι να αφήνουμε τα γυμναστήρια, τα γήπεδα & τις πισίνες και να βγαίνουμε έξω στην φύση. Αυτό φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στις υπαίθριες δραστηριότητες.

Μια όλο και αυξανόμενη τάση στον αθλητισμό είναι να αφήνουμε τα γυμναστήρια, τα γήπεδα & τις πισίνες και να βγαίνουμε έξω στην φύση. Αυτό φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στις υπαίθριες δραστηριότητες.

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να συναντήσετε μια ομάδα γιόγκα στο πάρκο δίπλα σας, ή δρομείς να τρέχουν στο βουνό κάνοντας την ημερήσια τους προπόνηση στον καθαρό αέρα μέσα στα δέντρα. Όλο αυτό δεν έχει μείνει μόνο στις υπαίθριες δραστηριότητες αλλά έχει περάσει και στις υδάτινες.

Μια τέτοια δραστηριότητα που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι και η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης ή Open Water Swimming. Η Ελλάδα, μια χώρα κατεξοχήν θαλασσινή, με καταγάλανα νερά, τεράστια ακτογραμμή και πολύ εύκολη πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεσαι, δεν είναι καθόλου περίεργο που μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη προτίμησης κολυμβητών αλλά και διοργάνωσης αγώνων κολύμβησης διεθνούς χαρακτήρα Open Water, θέτοντας εαυτόν ως έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους προορισμούς αθλητικού τουρισμού και συγκεκριμένα για κολύμβηση στις θάλασσες μας.

 Ένας τέτοιου είδους αγώνας είναι και τo Oceanman Greece, ο μεγαλύτερος αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης διεθνούς εμβέλειας που διοργανώνεται στην χώρα μας. Φιλοξενήθηκε στο πανέμορφο Λιμένι της Ανατολικής Μάνης για δεύτερη χρονιά φέτος και συγκέντρωσε σχεδόν 800 κολυμβητές, με περισσότερους από τους μισούς να εκπροσωπούν 32 χώρες του εξωτερικού, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά κολυμβητικά δεδομένα. Τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Μάνης από την διοργάνωση ενός τέτοιου αθλοτουριστικού γεγονότος είναι πάρα πολλά, καθώς η περιοχή είχε στραμμένα πάνω της τα φώτα του παγκόσμιου αθλητισμού για μια ακόμα φορά.

Ένα λοιπόν από τα μεγαλύτερα ονόματα του Open Water Swimming, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, λίγες μετά την συμμετοχή του στον αγώνα Oceanman Greece και πριν το μεγαλύτερό του εγχείρημα, μας μίλησε για την μεγάλη του αγάπη και μας ξεναγεί στον χώρο της ανοιχτής θάλασσας.

Τι μπορεί να πει κανείς για το παιδί – δελφίνι Σπύρο, του οποίου ο νέος στόχος είναι να κολυμπήσει 140 χλμ. από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο σε 48 ώρες, σπάζοντας ένα ακόμα πανελλήνιο ρεκόρ, αυτή τη φορά στην ανοιχτή θάλασσα, μετά την κατάκτηση του ρεκόρ πισίνας, διανύοντας 88,2 χιλιόμετρα σε 24 ώρες. Στα 27 του χρόνια, ο Σπύρος, έχει περάσει περισσότερες ώρες μέσα στο νερό παρά έξω από αυτό.

 

140 χλμ. συνεχόμενα, με πολύ μικρές στάσεις δευτερολέπτων για φαγητό και νερό. Ποιο είναι το μυστικό της αντοχής σου και αυτό που σε παρακινεί να πας ένα βήμα παρακάτω;

 "Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό. Προσήλωση στο στόχο και προπόνηση. Πάντα θέλω να κάνω ένα βήμα πιο μακριά, πάντα με εξιτάρει να κάνω πράγματα που δεν έχει κάνει κανένας ή πράγματα που έχουν κάνει ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο."

Τι σκέφτεσαι την ώρα που είσαι μέσα στο νερό;

"Όταν είμαι μέσα στο νερό, την μεγαλύτερη διάρκεια σκέφτομαι τι γίνεται εκείνη τη στιγμή, ζω τη στιγμή. Για μικρή διάρκεια, το μυαλό περιβάλλεται από ωραίες σκέψεις που θα με βοηθήσουν να συνεχίσω να κολυμπάω. Όταν περάσουν οι πρώτες 30 ώρες συνεχόμενο κολύμπι, φτάνεις σε ένα σημείο που ότι ξέρεις σταματήσει να ισχύει, ακόμα και ο χρόνος και η ύλη αλλάζουν υπόσταση. Ξεπερνάς τα όρια του αθλητισμού και πας σε ένα άλλο επίπεδο που όσο πιο δυνατό μυαλό έχεις τόσο μπορείς να ξεπεράσεις τον πόνο και να συνεχίσεις να κολυμπάς."

 

Ποιοι είναι δίπλα σου σε αυτό το εγχείρημα; Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία;

"Σε ένα τόσο μοναχικό εγχείρημα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω δίπλα μου την οικογένεια μου. Ο Πέτρος Παρθένης έχει αναλάβει όλη την οργάνωση του εγχειρήματος. Έχουμε την στήριξη του "Bay trip mykonos" που θα μας δώσει το σκάφος συνοδείας, την "Mινέττα ασφαλιστική" και την "Σύμπλευση" και είμαι αισιόδοξος ότι και άλλοι θα στηρίξουν το εγχείρημα μου. Στήριξη από την πολιτεία δεν υπάρχει αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης."

 

Επόμενος στόχος; Σκέφτεσαι να σπάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ των 225 χλμ.;

"Είμαι άνθρωπος που βάζω διαδοχικά στόχους. Αυτή τη στιγμή κοιμάμαι και ξυπνάω και στο μυαλό έχω το Ρόδος-Καστελόριζο, έτσι δεν θέλω να βάλω ακόμα τον επόμενο στόχο για να μην σκέφτομαι τίποτα άλλο. Βέβαια όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει το παγκόσμιο ρεκόρ."

Στην Ελλάδα διοργανώνονται αρκετοί αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, μερικοί με διεθνή χαρακτήρα. Θεωρείς πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το open water swimming σημείο αναφοράς για την χώρα και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού;

"Περίπου μια δεκαετία πριν, έβλεπα το τρέξιμο να ανθίζει σε όλη την Ελλάδα με διάφορους αγώνες. Τότε έλεγα τι κρίμα που δεν γίνεται αυτό και σε αγώνες open water. Σήμερα το open water είναι το πιο αναπτυσσόμενο σπορ στην Ελλάδα με πολλούς ωραίους αγώνες, άρα εννοείται υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και έχει ήδη αρχίσει να γίνεται."

Προσωπική ζωή υπάρχει;

"Εννοείται έχω προσωπική ζωή, βέβαια περιορισμένη. Αλλά όταν μπαίνω στο νερό νιώθω τόσο ελεύθερος που δεν το ανταλλάσσω με τίποτα."

 

Ποια είναι η πιο όμορφη θάλασσα στην οποία έχεις κολυμπήσει;

"Έχω κολυμπήσει σχεδόν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε κάποια μέρη του εξωτερικού. Δε νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η πιο όμορφη. Ίσως η πιο όμορφη είναι αυτή που βρίσκομαι κάθε στιγμή και κολυμπάω."

Previous
Previous

Oceanman Final - Benidorm 2017

Next
Next

Oceanman Greece - Oitylo Bay 2017